HACCP / ISO 22000 – SISTEM DE MANAGEMENT PENTRU SIGURANTA ALIMENTULUI
Standard de referinta, HACCP / ISO 22000 este abrevierea de la Hazard Analysis & Critical Control Point. Obtinerea unei certificari HACCP / ISO 22000 arata clientilor dvs. ca aveti implementate tehnicile si cerintele pentru a asigura o siguranta a alimentelor.
HACCP reprezinta un sistem al sigurantei alimentare care este bazat pe prevenire.
Contureaza o metoda organizata pentru a analiza procesele alimentare, determinand astfel posibilele riscuri si care desemneaza Punctele Critice de Control (PCC) ideale pentru a preveni ca alimentele nesigure sa ajunga la consumator.
HACCP se bazeaza doar pe Codul Alimentar (Codex Alimentarius) dezvoltat de catre Organizatia ONU pentru Hrana si Agricultura si Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Este bine ca HACCP sa fie folosit doar cu o buna practica de productie si de igiena. Formand apoi elemente de securitate alimentara. De asemenea, este recomandat sa fie combinat cu un intreg sistem de management al calitatii – ISO 9001.
Cu un sistem de management al sigurantei alimentului HACCP / ISO 2200
– Puteti sa identificati riscurile unei securitati alimentare si apoi sa implementati o rutina necesara
– Va puteti asigura ca sunteti in conformitate cu legislatia care este relevanta in domeniu
– Puteti sa diminuati costurile referitoare la rebuturi/risipa
– Puteti sa incepeti imbunatatirea continua a practicilor cu referire la siguranta alimentului
Sistemul presupune controlul, identificarea si monitorizarea punctelor care sunt critice ale proceselor, unde ar putea sa fie compromisa intreaga calitate a produselor alimentare. Trebuie sa se aplice intregul lant de productie: Incepe cu cresterea plantelor, a animalelor pana la produsul final, cumparat si consumat.
Principii HACCP / ISO22000
– Determinarea unor riscuri in toate stadiile
– Masurarea probabilitatii de re(aparitie); identificarea unor masuri de prevenire
– Determinarea unor puncte operationale care ar putea fi controlate in vederea unei eliminari sau minimizari – in cazul reaparitiei PCC
– Determinarea unor valori si a limitelor critice care ar trebui sa fie mentinute pentru a asigura controlul PCC
– Stabilirea unui sistem ideal pentru monitorizarea PCC cu ajutorul inspectiilor/testelor planificate
– Determinarea unei actiuni corective in cazul in care procesul este in afara controlului sau care iese de sub control
– Elaborarea unor proceduri pentru a confirma ca sistemul HACCP functioneaza
– Determinarea inregistrarilor si a documentatiei necesare pentru aplicarea acestor principii ale sistemului HACCP
Obtine oferta
…. sau completeaza formularul de contact